Darlah, 172 timer på månen

I går startet lesegledeuka på skolen vår. En tradisjon som går 10 år tilbake. Elevene velger seg en bok, setter seg ned og leser og leser og leser. Helt fantastisk å se. De får ta seg pauser når de trenger det, de kan pusle litt, tegne eller spille spill på et avsatt aktivitetsrom. Men stort sett leser de. Når de er ferdig med en bok skriver de et «bokmerke», i år formet som en fisk, der de skriver navnet sitt, tittel, forfatter og antall sider. Det er fredelig, trivelig, ukomplisert.

Vi starter hver dag med morgensamling der en lærer og noen elever anbefaler bøker. I går anbefalte jeg Darlah, 172 timer på månen skrevet av Johan Harstad. Johan Harstad skriver som alltid helt nydelig. Å lese ham er som å spise krem håndvispet av RS (venn). Fantastisk på smak og helt friksjonsfritt. Ordene hans strømmer inn i deg og legger seg på helt riktig sted i forhold til hverandre slik at hjernen hele tiden kan slappe av selv om den jobber på spreng. Å lese boka var omtrent som å se en Hollywoodfilm, med romfart, romvesener, kjærlighet og konspirasjon. Jeg mistenker at han har hatt det skikkelig gøy når han skreiv.

Boka handler om en verdensomspennende konkurranse utlyst av NASA. Tre ungdommer skal få være med på en romfartsekspedisjon til månen. Vi blir god kjent med de tre ungdommene som til slutt vinner konkurransen. Harstad gir et veldig godt og troverdig bilde av ungdommers hverdag i samtiden, ungdommer i Stavanger, Japan og Frankrike. Vi får gjennom hele romanen små drypp som forteller oss at det er noe muffins med hele ekspedisjonen. Det er noe som er alvorlig galt. Mesterlig vist blant annet ved en skildring av en aldrende, dement tidligere NASA-arbeider som i små glimt husker det forferdelige som ikke må fram i lyset igjen. Boka gjør deg akkurat passe mørkeredd en liten stund.

Johan Harstad selv om boka:

2 comments

  1. RS seier:

    Hei!

    Takk for tipset om at du har begynt å blogga igjen!. Tydeligvis for ei god stond siden. Har dårlig samvittighet for at eg ikkje har fått fulgt med fra dag te dag, men veldig kjekt å scrolla gjennom masse, for meg, uleste tekstar nå : ) Måtte kommentera her, siden min håndpiska krem va omtalt! Takk : ) Nå blei eg glad! Hihi. God tur te Gullingen! Me e vel i Berlin når du komme tebake, men satse på at me møtes igjen itte nest helg ein gong. God aften fra meg, som sitte her ganske uvirksom itte å ha sove vekk store deler av dagen, så vaska bil og bytta dekk. Satse på mer effektive tider om litt, med pizzabakst : ) Hei hå!

  2. Naivfilosofen seier:

    :)

Legg att eit svar