Ein sjølvbiografi tjuenullnull-tjueti

RS sa her ein dag eit eller anna om at det kjentes som om ho slutta å rekne åra i 2000 omtrent. Hugsen min er ikkje så presis, så eg er ikkje sikker på akkurat kva ho sa. Det er heller ikkje hovudpoenget. Hovudpoenget er at ho fekk meg til å tenkje slik at eg enda opp med å ligge på kne i senga og rable ned notat til ein liten tiårssjølvbiografi. Det er den som følgjer nedanfor. Han er knapp og hentar ut berre det viktigaste. Trur kanskje han kan vere litt morosam. Eg plagast ikkje over å bli eldre. Eg samlar sulten på erfaringar. Bittesmåe erfaringar som eg plukker med meg på dei heilt vanlege dagane. Livet er så komisk om ein tenkjer etter.

I 2000 flytta eg frå Ås til Oslo. Eg mista mormora mi samme dagen som eg kjøpte ein teve eg slepte med meg aleine på tbanen frå sentrum opp til Kringsjå. Eg sat framfor han og strikka ein heil genser mens eg tok exfac, jobba i heimetenesta på Vinderen og helgependla til Ås for å treffe vener.

Eg byrja på filosofi grunnfag og blei kjent med nokre fine folk. Nokre fly flaug inn i to store bygningar i New York. Eg hadde aldri høyrt om dei bygningane før. Nokre minuttar etterpå fekk eg to tekstmeldingar frå ein begeistra lillebror som syntest det heile var råfestlig. Eg syntes meldingane var så festlige at eg sparte på dei.

Fann ein fin gut på debatten på Chateu Neuf. Han skravla eg med slik at me ikkje fekk med oss at tbanen hadde stoppa på Kringsjå, kjørt til Sognsvann, venta ei stund og byrja på turen nedatt. Me havna på feil side av spora.

Sidan reiste me til Tjekkia og Slovakia. Det var beinkaldt. Me måtte halde kvarandre varme. Eg fann ut at eg er allergisk mot marihuanapollen. Då me hadde komme tilbake til Oslo att og skulle reise heim til juletrea spurde han om han kunne få lov til å kysse meg etter jul. Det fekk han lov til. Så fekk han brev om at han skulle få lov til å reise til USA eit år. Like etterpå mista eg lillebror. Det er framleis rart og ikkje heilt til å tru. Dei festlige tekstmeldingane frå han 11. september blei prislause.

Den fine guten passa på meg. Me såg på fotball-VM og padla i kano. Eg grein då han reiste. Eg grein mykje det året. Mor mi fylte 50 i november. Ho hadde stor fest. Då var eg tynn som ein planke. Ho avslørte ein løyndom ho hadde halde på i 17 år. Det var ein koseleg løydom om mjølk og venskap.

Eg sletta ved eit uhell dei to tekstmeldingane frå lillebror og braut fullstendig saman inne på pauserommet på filosofisk institutt. Eg grein i fleire timar.

Eg var slem mot ein ny, fin gut med langt, mørkt hår. Like mørk som han var mild. Eg angrar fælt på det ennå. No veit eg ikkje kor han er. Eg snudde meg og gjekk utan å seie noko. Ville ikkje ta i mot. Eg hadde ski på beina, gjekk opp ein bakke bak Sogn studentby, såg meg ikkje tilbake, reiste heim til nok eit juletre. Eit som mangla ein heil gut på kne ved sida av seg.

Eg konsentrerte meg om filosofistudiane og leikte med dei i FIVH. Høyrde på Arne Næss og Johan Galtung. Det var mykje fredsprat dei åra. Fredsfestival hadde me også, og me gjekk i tog.

Så blei eg forelska igjen. Han hadde snille augo og var litt sjenert. Han var glad i dyr og flink med ord. Eg mista farmora mi. Ho blei gravlagd på samme dato som mormora mi. Her går eg i surr med åra, men eg trur me er komme til 2002 eller 3. Eg fekk han på kroken. Me gjekk ein tur der me kalla kvarandre fruktfat. Etter ei stund blei me sambuarar.

Eg fekk mastergrad i filosofi og fann ut at ein bør ha hund i huset. Eg byrja høyre på P2, fann ut korleis ein stikk hol i egg før ein kokar dei og at det løner seg å leggje tre femtiøringar under gryta når du kokar ris. Då festar ikkje risen seg i botn. Eg lo ein del. Skrudde litt på bil og kjørte Volvo til Lom. Lærte litt html og css. Eg fann også ut kor etisk bevisste ateistar kan vere. Kjøpte ein whippet. Blei lærar og holdt på å gå opp i liminga.

Sambuarskapet gjekk opp i liminga. Eg fekk ei niese. Flytta til Vestlandet. Med på flyttelasset hadde eg ein svensk italiensk mynde. Fann ut at det er lettare å vere nattevakt i 200% stilling enn å vere arbeidssøkjande i NAV.

Kjøpte leilighet og fekk jobb på ein bitteliten skule på ei bittelita øy som sjølv meiner ho er ganske stor. Blei del av Haugesund KunstVerk som fabeldyr, husfilosof og potensiell forfattar. Var ei veke på Utsira. Surra det fullstendig til. Pendla til Sauda der eg fekk agronomkompetanse. Fekk i mellomtida surra det opp igjen. Måkte ein del skit. Fann roen i tredje etasje i Wergelandsgate 19, på skulen og i fjosen. Kastar opp litt for ofte, men søv som ein stein.

2 comments

  1. RS seier:

    Så fin tekst : ) Du e god!

  2. Kathrine seier:

    Takk, snille du :)

Legg att eit svar